קברו של אור החיים, רבי חיים בן עטר זיע"א

האור החיים – רבי חיים בן עטר | ט"ו תמוז

ראשית דרכו של האור החיים הקדוש

ננסה להבין מעט מזעיר מדמותו הענקית של קדוש ה' מכובד מרנא ורבנא רבינו חיים בן עטר, ה'אור החיים הקדוש'. לשם כך אנו צריכים תחילה לנדוד ולצאת לטיול קצר מחוץ לגבולות המפה… והפעם הביקור יהיה במרוקו!

המדינה היא מרוקו והעיר שמה סאלי בפי כל… שליטי הארץ ההיא לאורך כל הדורות היו ממוקירי העדה החרדית, ואף שימשו לה למשענת בכמה משלבי החיים, של הפרט והכלל…

היהודים ישבו במרוקו לכל גלילותיה בשלוה ונחת, אך לא ארכה השעה…

וכפי הנאמר: "וחסד לאומים חטאת"(משלי יד, לד) – כל טוב שעושים אומות העולם לטובתם הם עושים.

חילוף משמרות הממלכה לא בישר טובות, וכבר לפתחה של יהדות מרוקו הוא הביא רעות רבות. מסים וארנוניות מופקעות הוטלו על היהודים. גזירות שמד בערים השונות. פוגרומים והשחתות בכל כרך ופלך, גם לרכוש וגם לנפש, היו משגרת חייהם של הקיבוץ היהודי במרוקו!

ולתוך שגרת חיים טרופה זו נולד רבי חיים בן עטר בשנת ה'תנ"ו…

משפחתו

אביו רבי משה עטר היה תלמיד חכם גדול. הוא היה בקיא גדול באגדות חז"ל לסוגיהם.

אך גם העושר והכבוד היו מנת חלקו. עסקיו פרצו ימה וקדמה והיוו תשתית רבתי לחיים הקטן למסור עצמו על התורה והעבודה עוד מגיל צעיר מאוד…

וכך מגיל 9 שנים דבק רבי חיים בלימוד תורה לשמה. יחד עם מו"ר זקנו ה"ה רבי חיים בן עטר 'הזקן'…

סבו היה לרבו המובהק. כך בצוותא קדושה למדו יחד גמרות רבות ושאר שיעורים ברחבי עולם התורה…

והנה רבי חיים 'הזקן' בא בימים והלך לנוח על משכבו יחד עם אבותיו. ורבי חיים הקטן רק בן 11 שנה…

אביו של רבי חיים המשיך בעבודה הגדולה ומשך את לב בנו ללימוד התורה. תוך כדי נדודים שמשפחתו הולכת מעיר לעיר מחמת העסקים, מוצא תמיד רבי חיים פינה חמה בלבו ללימוד התורה. זה ביתו וזה ישובו האמיתי… אמנם ביתו הפיזי התחלף אחת לכמה שנים מחמת עסקי המשפחה. אך ביתו האמיתי היה אך ורק על דפי התורה. התורה הקדושה בה הגה, אותה שתה בצמא, והיא מצידה גילתה לו את סודה…

 

עליה במעלות הסולם

בשנת ה'תס"ח נישא לרעייתו הראשונה מרת פאצוניה ע"ה. מעתה זכה לתמיכה הן מצד אביו והן מצד חמיו הנדיב העשיר רבי משה בן עטר… רעות רבות פקדוהו בימי בחרותו, זמן אשר עמל על חיבוריו הקדושים 'חפץ ה" ושאר חיבוריו… בתקופת חייו הצעירה היה נתון רבי חיים תחת לחץ השלטונות, פוגרומים והתקפות…

נפשו לא ידעה מנוח, חיפשה היא פיסה של שקט, אך אין. היכן יש לשים את הראש בתוך ים הגזירות?!..

ומתוך החושך נראה האור, אור משקיף ונוצץ מרחוק מתקרב אל הנער. כן זאת היא התורה הקדושה! וכך מצאה היונה מנוח לכף רגלה. כי רק בשבתה על דפי הגמרא, ובהעמקתה בתוך סוגיות הש"ס החמורות,נפשו העדינה של רבי חיים העלם הצעיר נחלה שלוה ומנוחה אמיתיים!

רק שם מצא חיים הקטן מרגוע והצליח לברוח מפגעי הזמן המבקשים ומתרגשים לבוא עליו ללא הרף רחמנא ליצלן…

בשנת תס"ה בהיותו ילד בן 9 החלו טלטוליו ונדודיו הראשונים. סבו רבי חיים בן עטר 'הזקן' ואביו רבי משה בן עטר עזבו את עירם סאלי והתיישבו במכנאס עיר המלוכה. המעבר היה לשם ניהול עסק מסחרי שהיה לסבו בשותפות עם אחיו הנגיד רבי שם טוב בן עטר. כעבור שנתיים חזרו לסאלי. אך לאחר מות הנגיד רבי שם טוב בן עטר בשנת תס"ו שוב עזבוה וחזרו למכנאס. נדודים אלו לא הפריעו לרבי חיים מלהמשיך ולצלול בימה של תורה. כשהכל ביראת שמים טהורה.

בנו של ר' שם טוב בן עטר ירש את מקום אביו בעסקיו המסחריים והצליח רבות. הלוא הוא הנגיד הנדיב רבי משה בן עטר. לאחר שהתבלט בכישורים נדירים של ניהול שיראה שמים גדולה נקרא מהמלכות לבוא כבוד אל חצר המלך ולשאת על כתפיו תפקידים רבים…

והנה הגיע עת הנישואים. רבי חיים בן עטר היה עדיין נער קטון, אך בנפשו היה בוגר דיו ומוכן לישא את אשתו הראשונה. האשה שנבחרה היא בת דוד הנגיד מרת פאדוניה הצדקת ע"ה. כך בהיותו סמוך על שולחן חמיו יכול היה רבי חיים ללמוד וללמד, להרביץ ולהפיץ תורה ברבים ולהעמיד תלמידים הרבה…

באותה תקופה אף רכש את ידידי נפשו רבות בשנים, הלוא הם החכמים השלמים, רבי ר' משה בירדוגו בעל ספר ראש המשביר. ור' יהודה בירדוגו בעל ספר מים עמוקים על התורה…

אך ימי שלוותו ומנוחתו לא ארכו וכבר קפץ עליו רוגזו של יוסף…

 

הרפתקאותיו הרבות של רבי חיים בן עטר

השנים – שנות הרעב הנורא שפקדו את מרוקו, אין יבול ואין פירות והאדמה לא מבשרת טובות… כולם היו מוכים ברעב ובנוסף על כל זאת לא חסכה שנאת האיסלם את מכותיה מן הישוב היהודי…

אנשים איבדו את רוחם וצלמם, 'אין על מי להישען אלא רק על אבינו שבשמים!' כך היתה הצעקה נשמעת תדיר ברחובה של עיר… במכנאס העיר שבה דר רבי חיים גם לא היה שקט… גם שם כולם רעבו, אך משענת הפרנסה של רבי חיים שהיתה חמיו הנדיב נתנה לו מרגוע וישוב שעת והעיקר שיעסוק בתורה…

ובשנת תפ"ד כשרבי חיים רק בן 28 הונחתה המכה הראשונה, חמיו הנגיד רבי משה בן עטר העמוד האיתן שעליו נשען, ועל ידו הסיח דעת מן העולם, נפטר אל בית עולמו באופן פתאומי…

רבי חיים בן עטר שירש את הון חותנו מצא את עצמו בתוך מערבולת שטלטלה אותו בחוזקה. מחלוקות נבעו בין קרובי משפחה אשר תבעו את חלקם בירושה. נושים רבים אמיתיים ושאינם אמיתיים עטו על הממון. בסופו של דבר כעבור שבע שנים תמימות נשאר רבי חיים בן עטר ללא דבר. מאמין ובוטח בחסדי שמים פנה אל בית אביו בתקוה שזה ייתן לו מעט מנוח מכל הרדיפה של השנים האחרונות…

שם בעיר בסאלי מקום מגורי אביו החלה רדיפה חדשה. מחלוקת פרצה ושמו של רבי חיים התנוסס על נס בפי כל. לא נתנו לו מנוח אלא רדפוהו מכל עבר. ומה נפשו חשקה? להפיץ אורה של תורה. אלא שכך הוא הענין, כפי הברור כך האוצר וכפי החושך כך האור…

מעז יצר מתוק ומתוך הַמְּצָרִים שעברו על הצדיק רבי חיים בן עטר יצא לנו חיבור החיבורים הספר הבהיר 'אור החיים'…

בשנים הבאות, שנים תצ"ח – תצ"ט לא יפסוק רבי חיים מן הנדודים. מחמת הרעב הנורא שפקד את כל ערי מרוקו גמלה החלטה בלבו של רבי חיים. הוא החליט שעליו לשים פניו לכיוון ארץ ישראל, 'ארץ אשר עיני ה' אלקיך בה מראשית השנה ועד אחריתה'!

 

המסע לארץ ישראל

בענין נסיעתו לארץ ישראל כך כותב רבי חיים בן עטר: 'והאיר ה' עיני שכלי. אין אלא לקום ולעלות אל מקום חשבתי בו, הוא מקום השכינה, עיר הרמה. העיר החביבה על אלקי עולם וממשלת עולם עליון ותחתון'… רבי חיים מעיד כי כל סיבת הצרות והייסורין שעברו עליו באותן שנים הם רק לסיבת העלייה לארץ הקודש. ובאמת פה התחיל מסע הנדודים אל הארץ המובטחת.

ראשית נסיעתו בשנת תצ"ט, באותה שנה הגיע רבי חיים אל העיר אלג'יר. שם רבי חיים עורך ביקור אצל רבני העיר ומגיש להם את שני ספריו פרי תואר ואור החיים. הם, שראו כי דבר אלקים בתוך ספרים אלו מיהרו לתת את הסכמתם בשמחה ויראת כבוד רבה… עוד באותה שנה המשיך בדרכו אל הארץ היעודה כאשר פניו מופנות מזרחה. הוא הגיע בחג השבועות של אותה שנה לליוורנו שבאיטליה. לפני בואו לאיטליה שמו כבר הלך לפניו ורבי חיים התקבל שם בכבוד גדול ע"י הקהילה היהודית ופרנסיה. רבני איטליה התחרו ביניהם מי יקשור לרבי חיים יותר כתרים ולהעניק לו יותר תארים לשבחו ולהללו.

בליוורנו התעכב למעלה משנתים לא מרצון אלא מתוך הכרח. סיבה ראשונה הדפסת ספריו פרי תואר ואור החיים. סיבה השניה עמוקה יותר וקשורה לעליה לארץ ישראל: שאיפתו של הרב היתה למשוך עמו כמה שיותר משפחות יהודים לעליה לארץ ישראל…

וכך בשנת תק"א לבריאת עולם אחרי מסע ארוך של חניות והפסקות מאל תמים דעות הגיעו רבי חיים בן עטר ופמלייתו לארץ הקודש הלוא היא ארץ ישראל…

ראשית מסעם בארץ החל בעיר עכו, שם שהו החבורה החשובה תחילה וזאת מחמת שבערים צפת וירושלים רבתי השתוללה מגפה נוראה שגבתה קרבנות רבים…

היעד המבוקש היה ירושלים העיר החביבה. בדרך לשם התעכב רבי חיים בערים שונות ביקר בקברי הצדיקים שבצפון ובפרט בעיר טבריה… שם פגש והתיידד עם הרב החסיד רבי חיים אבולעפיה זצ"ל. מרוב אהבה והערצה שרכש הרב אבולעפיה לרבי חיים בן עטר ביקשו שישאר אצלו בעיר, ויקבע את מקום ישיבתו סמוך אליו… אך רבי חיים סירב בנעימות לבקשה החביבה, כי עליו הייתה מוטלת המשימה להקים עולה של תורה בעיר ירושלים…

ובסוף שנת תק"ב נכנס רבי חיים בו עטר לעיר החביבה לאלקי עולם היא ירושלים.

 

תורתו

כאשר הגיע רבי חיים בן עטר לירושלים 'עיר עוז לנו' כבר שמו הלך לפניו. עלייתו לירושלים עשתה רושם עז על חכמי ירושלים ופרנסיה. בהסכמתם לספרו הראשון אשר כתב בארץ ישראל 'ראשון לציון', מפליגים רבני ירושלים בשבחו. בין השאר הם כותבים: 'גברא רבא דאתא ממערבא כרבא דכולא ביה, חן חכמה והן תבונה והן יראת אלקים'… בהקדמה לאותו ספר מגלים לנו תלמידיו איך ישב בעת לימודו מעוטף בטליתו ותפילין בזרועו ומתנהג בחסידות. הכל לפי הענווה יושב ושונה דולה ומשקה… מרן החיד"א שהיה מתלמידיו מפליג בשבחו בספרו שם הגדולים, בזו הלשון: 'ואני הצעיר זכיתי והייתי בישיבתו הרמתה, ועיני ראו גדולת תורתו, עוקר הרים. וקדושתו הפלא ופלא, ולפי דורנו היה לב הרב מבעית בתלמוד, והיה כמעיין המתגבר'…

בהגיעו לירושלים הקים את הישיבה אליה שאף משאת נפשו ויחד עם תלמידיו הקדיש את כל זמנו לתורה ולעבודת הבורא, 'כנסת ישראל'.

שבח דרגתו

בשבח רבנו נאמר רבות ונצורות, אך מעט זעיר נאמר עליו מפי קודשו של מרן הבעש"ט. נשמתו של רבי חיים בן עטר היתה מרוח דוד של אצילות, ובכל לילה שמע תורה מפי הקב"ה. את רוב קדושתו אי אפשר לכתוב. היה מיורדי המרכבה וגילוי נשמות, ומדרגות רוח הקודש באמת. מרן הבעש"ט היה מנפש דוד דאצילות, והיה רוצה שיתקשרו ביחד: נפש רוח, ויתגלה הנשמה חיה דאצילות, ויהיה הגאולה האמיתית.

ושאל אותו על ידי גיסו הקדוש ר' גרשון מקיטב אם אפשר שיסע לירושלים ויתראה עימו שם פנים בפנים. והשיב רבי חיים בן עטר שיעיין ויכתוב לו אם בעת שרואה את צלם דמות תבניתו בעולמות עליונים, אם הוא רואה את כל אבריו ודיוקנו, אם לא. והשיב מרן הבעש"ט שאינו רואה אלא רק את עקביו. ואמר הקדוש רבי חיים שלא יטריח את עצמו כי לחינם יהיה טרחתו. ומרן לא השיג האיגרת הזאת ומסר נפשו ונסע. אף אמרו לו מן השמים שלא יסע מסר נפשו ונסע בימי החורף. בחג הפסח היה בעיר איסטנבול, ושם עשה נוראות ונפלאות עד שנשמע בבית הקיסר. והיה מה שהיה, והוצרך לברוח בספינה.

ואמרו לו מן השמים שיחזור, ולא רצה. ולקחו ממנו כל המדרגות, אף תורתו ותפילתו, שלא ידע לומר ברוך מתוך הסידור, שלא הבין האותיות. ואמר מה בכך אם אסע עם הארץ ובור אל הצדיק אור החיים לארץ הקדושה. וקיבל הכל, עד שנשברה הספינה, וביתו הצדקת אדל טבעה בים, וצעקה אבי הרחמן היכן אתה שאינך רואה בצרתי.

ומרוב צערו ורעתו, וגם שנסתלקו ממנו כל המדרגות והקדושה, בא אליו הס"מ ימ"ש, ואמר לו מה שאמר. וכשראה שצרתו צרה גדולה שבא נפשו עד שאול, אמר: שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד! רבון העולמים אני חוזר לביתי, ותיכף בא אליו רבו המובהק אחיה השילוני הנביא, והראה לו היכן היה. וברגע הביאו לאיסטנבול, ומשם נסע תיכף לביתו.

ומשם תראה גדולת רבנו אור החיים הקדוש ומתוך ספרו ניכר אורו וגדולתו. אעפ"כ חסרי הדעת היו מצערין ומקטרגין עליו, ועבר צרות רבות.. וכל זה לא מנע ממנו את כל המדרגות הנדירות שאליהם זכה. כי מי שקשור למעלה לעולם לא נופל למטה!..

על דרגתו הגבוהה של אור החיים הקדוש ותפקידו הייחודי בדורו ראו עוד כאן.

 

אחרית ימיו

ישיבתו בירושלים לא ארכה ימים רבים. לפני פטירתו קרא לאשתו וציווה לה אודות התפילין שלו. ראו כאן את הסיפור הפלאי עם התפילין של אור החיים הקדוש. בעודנו רוקם תוכניות בסתר לבו להרחבת ישיבת 'כנסת ישראל' נתבקש לישיבה של מעלה. נאסף אל עמיו ב-ט"ו תמוז שנת תק"ג והוא רק בן 47 שנים. תלמידיו הביאהו לקבורה בהר הזיתים ושם נטמנו גם שתי נשותיו.

 

ספריו – אור החיים על התורה ועוד

ספריו התקבלו בהתלהבות רבה בכל תפוצות ישראל וזכו לתפוצה רבה…

'אור החיים'- ספרו הגדול ביותר שזכה להכרה בקרב כל יהדות מזרח ואירופה. החיד"א הקדוש מעיד שבפולין היו קוראים כל שבוע את ספר אור החיים על הפרשה. כמו כן כותב רבי פינחס מקוריץ כי אין ספר שאפשר דרכו לברוח מכל הוויות העולם כמו ספר הזוהר וספר אור החיים הקדושים…

'פרי תואר' – ספרו ההלכתי. תוכנו הוא השגות על הספר פרי חדש של הרב הגאון רבי חזקיה די-סילוא זצוק"ל.

'ראשון לציון'- ספר חידושים על הש"ס. על מסכתות: ברכות, סוכה, ביצה, תענית, מגילה. ופירוש על חלק מספר תהלים…

זכותו תגן עלינו, אמן!…

הילולות צדיקים

א' אדר: בניהו בן יהוידע

בניהו בן יהוידע הכהן הצטיין בקדושתו העצומה וששימש כראש הסנהדרין. ובנוסף היה גם גיבור חיל . בניהו חי בתקופת המלכים,

קרא עוד »
מבצע!
הגדה של פסח – כריכה רכה
35.00110.00
מבצע!
מגילת אסתר עם ביאורי הרב יורם
30.00100.00
מבצע!
זמירון – נועם השבת
15.00100.00
מבצע!
מארז USB שיעורי הרב ישראל שליט"א (3 ב-99)
99.00