הרב יורם אברג'ל » קמחא דפסחא
קמחא דפסחא
קמחא דפסחא - צרכי החג למשפחות נזקקות, יתומים ואלמנות
"וּמִנְהָג לִקְנוֹת חִטִּים לְחַלְּקָן לַעֲנִיִּים לְצֹרֶךְ פֶּסַח"
- קחו חלק במצווה החשובה! -
כל השותפים יתברכו ע"י מו"ר הרב ישראל אברג'ל שליט"א
בעת רצון של בדיקת חמץ, ביעור חמץ, בליל הסדר אחר חצות, ובפתיחת הפרנסה בתיקון הטל
לעמותה אישור מס הכנסה לעניין תרומות לפי סעיף 46 לפקודה
מה זה מצוות קמחא דפסחא
תרומה עבור 'קמחא דפסחא' – תשפ"ה 2025
המאיר לארץ חלוקת סלי מזון למשפחות נזקקות לקראת חג הפסח
מה זה קמחא דפסחא?
קופת 'קִמְחָא דְפִּסְחָא' (בארמית: הקמח של פסח), הוא שמה של מגבית צדקה שנתית מיוחדת, הנהוגה בקהילות עם ישראל במשך דורות רבים, לקראת חג הפסח. המגבית נקראת גם בשם 'מעות חיטים', כלומר: תרומות עבור רכישת חיטים להכנת מצות.
בראשית המנהג התרומות נועדו לרכישת חיטים או קמח לעניים ונזקקים עבור אפיית המצות, ובמהלך הדורות התרחבה המגבית גם עבור שאר צרכי חג הפסח, כמפורט להלן.
מה תורמים לנזקקים ב'קמחא דפסחא'?
המנהג בתקופתו הקדומה היה לחלק חיטים לעניים, שמהם הם היו מכינים לעצמם מצות. ולכן נקראה המגבית 'מעות חיטים' או 'חיטי הפסח'.
בתקופות מאוחרות יותר, השתנה המנהג בחלק מהמקומות, והחלו לחלק קמח טחון, כדי להקל יותר על העניים, שלא יצטרכו לטחון בעצמם (משנה ברורה תכט, ס"ק ד), וכנראה שמאז קיבל המנהג את הכינוי 'קמחא דפסחא'.
אך במשך הדורות הלך והתרחב המנהג, ובזמננו מנהג מגבית 'קמחא דפסחא', אינו מיועד דווקא לצורך חיטים או קמח (בפרט שבזמננו לא נהוג שכל אחד אופה מצות לעצמו, אלא הן נאפות במאפיות, וכל אחד רוכש אותן מכספו), אלא נותנים לעניים את כל צרכי החג בהרחבה ובדרך כבוד, כולל בגדי חג ראויים ושאר צרכי הבית, הנחשבים חלק משמחת החג (פסקי תשובות תכט, ס"ק ב).
מתי נותנים קמחא דפסחא?
את תרומת קמחא דפסחא נוהגים לתת מדי שנה החל מיום ט"ו באדר – 'שושן פורים', שהוא שלושים יום לפני חג הפסח, ובו מתחילים ימי ההכנה לחג. ולכתחילה ראוי להזדרז ולהקדים את התרומה ככל האפשר, כמו שאמרו חז"ל: 'זריזין מקדימין למצוות', ובמיוחד בקשר למצות הצדקה (פסחים ד, א. תניא, אגרת הקודש כא).
התרומה המוקדמת אף מסייעת לחלוקת התרומות כראוי, ומאפשרת למקבלי התמיכה להתכונן לחג מתוך רוגע ושמחה.
ומי שלא הספיק, יכול כמובן לקיים את המנהג גם בימים הסמוכים לחג.
מהו מקור המנהג?
לקראת כל אחד מחגי ישראל, ההלכה מצוה על כל יהודי לדאוג גם לסיפוק צרכי החג של הנזקקים, ולשמחם בשמחת החג. ובלשונו של הרמב"ם (הלכות יום טוב ו, יח): 'וחייב אדם להיות בהן שמח וטוב לב וכו', וכשהוא אוכל ושותה, חייב להאכיל לגר ליתום ולאלמנה, עם שאר העניים האומללים. אבל מי שנועל דלתות חצרו, ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו, ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש, אין זו שמחת מצוה, אלא שמחת כריסו'.
אך בנוגע לחג הפסח, ישנה הדגשה הלכתית נוספת בנושא, ונקבע בו מנהג ישראל לקיים בכל עיר ועיר מגבית קהילתית מיוחדת לצרכי החג, בה מחוייבים להשתתף כל בני העיר.
שורשו של המנהג קדום מאד, ומוזכר כבר בדברי האמוראים בתלמוד הירושלמי (בבא בתרא א, ד), שם מוזכרת מגבית 'חיטי הפסח', כמס קבוע המוטל על כל בני העיר בשווה.
ה'אור זרוע' (חלק ב', סי' רנה), מספרי ההלכה החשובים מתקופת הראשונים, הביא מנהג זה להלכה, ובעקבותיו פסק גם הרמ"א (אורח חיים תכט, א) כי המנהג הוא לקנות חיטים ולחלקן לעניים לצורך הפסח, ועל כל תושבי העיר להשתתף במגבית, בהתאם לסכום שייקבע. וכך כתב בשולחן ערוך הרב (תכט, ה): 'מנהג פשוט בכל ישראל, שכל קהל וקהל משימים מס על בני עירן, לצורך חיטים לפסח, לקנותם ולחלקם לעניי עירן'.
ב'כף החיים' (תכט ס"ק ז) ציין כי המנהג מקובל גם בקהילות הספרדים משנים קדמוניות. וכן פסק הראשל"צ רבי יצחק יוסף (ילקוט יוסף פסח תכט, ח): 'מצוה על כל אחד ליתן דמי קמחא דפסחא, הנגבים על ידי גבאי צדקה שבכל מקום ומקום, ולתרום כפי יכולתו עבור חלוקה לעניים, לצרכי החג'.
מדוע נהוגה המגבית לקראת חג הפסח דווקא?
בנוגע לקביעת המגבית לקראת חג הפסח דווקא נאמרו הסברים שונים, ומהם:
- חג הפסח ידוע בעלויות הרבות יחסית, הכרוכות בעריכתו כהלכה. בין השאר: מצות, יין, בשר, ומוצרי מזון כשרים לפסח לכל ימי החג, וכך הם עלולים להישאר רעבים, או להיכשל חלילה באכילת חמץ (משנה ברורה בשער הציון תכט ס"ק י, בשם המטה יהודה).
- כיון שחג הפסח נקרא 'זמן חירותנו', וכל יהודי יושב בו עם בני ביתו ומספר ביציאת מצרים ברוב שמחה, ואין זה כבוד לה' שהעניים יהיו אז רעבים וצמאים, ולכן נותנים להם את צרכיהם שיוכלו לחגוג בשמחה (משנה ברורה שם).
- בעומק יותר, יהודי אינו מסוגל להרגיש חירות אמיתית בנפשו, כאשר יודע שיש יהודים אחרים שחסרים להם צרכי החג (אגרות קודש יא, עמ' א).
- בתחילת ליל הסדר קבעו לומר את נוסח 'כל דכפין', בו מזמינים את כל הנצרך לכך לבוא ולאכול עמנו, והדרך לקיים זאת בפועל היא לספק מראש את צרכי החג לעניים (הגהות חכמת שלמה תכט).
מי חייב לתת קמחא דפסחא?
כל אדם מחויב להשתתף כפי יכולתו במגבית קמחא דפסחא הנערכת מדי שנה.
בעבר היה נהוג להטיל מס שנתי קבוע על כל תושבי העיר לצורך מגבית זו. תשלום מס זה נחשב כחובה הלכתית, וניתן היה לגבותו גם ממי שלא רצה בכך.
בימינו אין סכום קבוע המוטל על כל אחד, אך עדיין ישנה חובה על כל אחד לתת כפי יכולתו.
כל מי שנחשב כתושב במקום מסויים, אפילו באופן עראי, מחוייב לתת עבור עניי אותו מקום. בתלמוד הירושלמי ובפוסקים הראשונים נאמר שהגדרתו של תושב המקום לענין זה היא מי שמתגורר באותו מקום שנים עשר חודשים או יותר. אך בתקופה מאוחרת יותר, בעקבות הצורך הגדול, הרחיבו הפוסקים את החיוב וקבעו שכל מי ששהה בעיר שלושים יום ומעלה, נחשב כתושב העיר ומחוייב להשתתף במגבית (שולחן ערוך הרב שם).
וכתב במשנה ברורה (תכט, ס"ק ו): 'ואלה המשתמטים עצמם מליתן קמח עניים, יש עוון בידם. וידוע שעיני העניים נשואות לזה…'.
כמה הסכום הנהוג לתת?
בדורות האחרונים אין סכום קצוב המוטל על כל אחד, אלא על כל אחד לתת ככל יכולתו. וראוי לתת ביד רחבה, ובפרט שצרכי העניים והמשפחות הנזקקות הולכים וגדלים משנה לשנה.
והנוהגים לפי מנהג מו"ר הרב יורם אברג'ל זיע"א נותנים סכום של לפחות 180 ש"ח, וכל המרבה הרי זה משובח.
האם ניתן לתת מכספי מעשרות?
כן. ניתן לנכות את הסכום שנותנים עבור קמחא דפסחא, מסכום מעשר הכספים שמפרישים לצדקה.
בתקופה בה היה נהוג להטיל מס קבוע ומחייב עבור מגבית קמחא דפסחא, לא היה ניתן לשלם זאת מכספי מעשר כספים, מכיון שהנתינה היתה חובה מצד עצמה, וכנאמר בגמרא (חגיגה ח, א): 'כל דבר שבחובה, אינו בא אלא מן החולין'.
אך בדורות האחרונים, שאין סכום קבוע שאותו מחוייבים כולם לתת, נתינה זו כבר אינה בגדר 'מס קצוב', אלא נחשבת כ'צדקה', ולכן ניתן בהחלט לצאת בה ידי חובת הפרשת מעשר כספים (הליכות שלמה פסח פ"ב ס"ק ג).
אמנם, יש פוסקים שכתבו שמכיון שהמנהג ביסודו הוא בגדר 'חובה', מן הראוי לתת לפחות חלק מהסכום, מהחשבון הפרטי, ולא מכספי המעשרות (תשובות והנהגות ו, סימן קט).
למי נותנים את הצדקה?
את תרומות קמחא דפסחא נוהגים לתת לגבאי הצדקה שבכל עיר וקהילה, הממונים לחלקם למשפחות הנזקקות לעזרה. וכיום ניתן לבצע את התרומה באופן מקוון על ידי מוסדות הצדקה המוכרים, המחלקים תמיכה ועזרה למשפחות נזקקות לקראת החג.
כמובן שמי שיודע על משפחות נזקקות בסביבתו, יכול לקיים את המנהג גם בנתינה אליהם באופן ישיר, אך מעלה מיוחדת ישנה בנתינת התרומה על ידי גבאי הצדקה וארגוני החסד, באופן של 'מתן בסתר', בו הנותן אינו יודע למי נתן, והעניים אינם יודעים ממי קיבלו, וכך אינם מתביישים בקבלת העזרה (רמב"ם, הלכות מתנות עניים י, ח).
לתרומת קמחא דפסחא – לחצו כאן.
מה מיוחד בתרומת קמחא דפסחא של בית המדרש המאיר לארץ?
באמצעות קופת החסד 'המאיר לארץ', אשר נוסדה על ידי מו"ר הרב ישראל אברג'ל שליט"א, מחלק בית המדרש תמיכות נרחבות לאלפי משפחות נזקקות, יתומים ואלמנות, לאורך כל השנה, ובמיוחד לקראת חג הפסח. עלות התמיכה השנתית במשפחות מגיעה לסכומי עתק של מיליוני שקלים!
כל התורמים והשותפים במצוה יזכו להתברך באופן מיוחד מפי מו"ר הרב ישראל אברג'ל שליט"א, ברגעים הנעלים של 'בדיקת חמץ' ו'ביעור חמץ', ב'ליל הסדר' אחר חצות, וב'פתיחת הפרנסה' שב'תיקון הטל'.
לביצוע התרומה – לחצו כאן.
קמחא דפסחא - נותנים בשפע
דברים נפלאים מתורתו של אבינו מו"ר הרב יורם אברג'ל זיע"א על מנהג קמחא דפסחא:
היסוד של החג
'בהלכה הראשונה של הלכות פסח כותב רבנו משה איסרליש זיע"א (שולחן ערוך או"ח סימן תכ"ט בהגהה): "ומנהג לקנות חיטים לחלקן לעניים לצורך פסח". רבנו הרמ"א ראה לנכון להציב הלכה זו מיד בתחילת הלכות פסח.
מכך משמע שעיקרו ויסודו של חג פסח הוא ענין הנתינה, העזרה והסיוע לכל הנצרכים והנזקקים שבעמנו. זאת, על מנת שגם להם תהיה אפשרות לקיים את חג הפסח מתוך שפע ורחבות.
בדומה לכך, כבר בקטע הראשון של ה'הגדה של פסח' אנו מכריזים ואומרים: "כל דכפין יתי ויכול, כל דצריך יתי ויפסח". כלומר: בפסח אנו פותחים את דלתות ביתנו לרווחה. אנו מזמינים בלבביות את כל מי שמאיזו שהיא סיבה לא התאפשר לו להכין את צרכי הפסח, ומשום כך כעת הוא רעב ונצרך ("דכפין" ו"דצריך"), שיבוא ויכנס לתוך ביתנו, ויסב עמנו בסעודתנו. את כל מה שהכנו לכבוד החג – היין, המצות, הבשר ושאר מטעמי החג – נחלוק עימו שווה בשווה. כיון שעיקרו ויסודו של חג פסח הוא ענין הנתינה.
החג של אברהם אבינו
טעם לדבר, מבואר בדברי רבנו יעקב בעל הטורים (טור או"ח סי' תיז) בשם אחיו רב יהודה, ששלושת הרגלים הם כנגד שלושת האבות הקדושים. חג פסח הוא כנגד אברהם אבינו, שנאמר בו: "לושי ועשי עוגות" (בראשית יח, ו). באותו זמן פסח היה, ושרה אימנו אפתה לאורחים מצות.
כל מהותו של אברהם אבינו היתה רק לתת ולתת ללא הפסקה לכל עובר ושב. אברהם אבינו נטע את אוהלו דווקא במקום שהרבה בני אדם עוברים שם, ופתח אותו מכל ארבע רוחותיו. כל אימת שרק הבחין בעובר אורח שחלף על פניו, מיד רץ לעברו והזמין אותו במאור פנים להיכנס לתוך אוהלו. הוא הטיב את ליבו בשפע של מאכלים ומשקאות מהסוג המשובח ביותר.
כיון שחג פסח הוא כנגד אברהם אבינו כנ"ל, לכן עיקרו ויסודו של חג פסח הוא ענין הנתינה בשפע לכל עני ונצרך. זו הייתה עיקר מידתו של אברהם אבינו.
לכן כל מי שחפץ לזכות לאור העצום של אברהם אבינו ושל חג פסח, כבר קודם הפסח יאחוז חזק במידתו של אברהם אבינו ויחלק ביד רחבה ובשפע גדול "קמחא דפסחא" – צדקה למשפחות נצרכות. כך גם הן תוכלנה לחוג את חג הפסח בשמחה גדולה סביב שולחן ערוך בכל טוב.
המתכון לחג פסח שמח
בדבר זה תלויה כל שמחת החג של האדם. כפי שמובא במדרש (תנחומא פר' ראה אות יח) שלאדם יש ארבעה בני בית: בניו, בנותיו, עבדיו ואמהותיו. וכנגדם יש לה' יתברך ארבעה בני בית: הלויים (ובימינו היינו בני תורה), הגרים, היתומים והאלמנות.
אומר הקב"ה לכל אדם: אתה תשמח בחגים את הארבעה שלי. תדאג לתת להם חלק יפה ומכובד מהונך, כדי שיוכלו גם הם לקנות את צרכי החג ביד רחבה. אם תעשה כך, אף אני אשמח בחג את שלך. אדאג שהחג יעבור לך בבריאות וששון ושמחה ושלום בית וכל טוב.
אך אם תדאג רק לעצמך… תמלא את אסמך בבשרים משובחים ופירות ומיני מגדנות לכבוד החג. אך על העניים והנצרכים לא תשים ליבך כלל – אף אני לא אשית ליבי אליך. אסלק את ברכתי מביתך, וחגך יהפך לך לתוגה רח"ל על ידי קטטות ומריבות בין בני הבית. או כל מיני סיבות אחרות.
היו אנשים רבים שדאגו לקנות לנשותיהם ולכל ילדיהם בגדים חדשים לחג. כמו כן קנו בשרים משובחים ושאר מעדנים לכבוד החג באלפי שקלים. הזמינו לחג הרבה קרובי משפחה. מכל הבחינות הייתה אמורה להיות שמחה גדולה בחג. אלא שהקב"ה חשב אחרת. לאחר כל מה שטרחו לכבוד החג, בהגיע ליל החג, הפר את שמחתם על ידי כל מיני סיבות שונות ומשונות שצצו לפתע. חגם נהפך לתוגה, ה' יצילנו.
הסיבה לכך היא, משום שלפני החג הם דאגו אך ורק לעצמם ולילדיהם. שכחו לדאוג שגם לעניים האומללים יהיו בגדים חדשים ושולחן ערוך בכל טוב לכבוד החג.
כלל גדול מסרו בידינו זקני החסידים שבדורות הקודמים: "אהוב יהודי, וה' יתברך יאהב אותך. עשה טובה ליהודי, וה' יתברך יטיב עמך. קרב יהודי, וה' יתברך יקרב אותך" (היום יום כ"ז חשון). אף אנו נוסיף ונאמר: "שמח יהודי, וה' יתברך ישמח אותך"'.
(אמרי נועם מועדים, עמ' שכט)